naar december ← BOFKONT BLOG JANUARI 2017 → naar februari
facebook.com/familiebofkont - twitter.com/familiebofkont - youtube.com/familiebofkont
HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND
IBAN NL02 INGB 0000 0004 69 t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)

BOEK over de wereld van Familie Bofkont waargebeurde spanning & sensatie bestel via mail@familiebofkont.nl

Hoe wordt Vriend van Familie Bofkont?

Familie Bofkont FAMILIE BOFKONT WORKSHOP
varkensmassage & stierknuffelen
Al duizenden mensen hebben de Familie Bofkont Workshop gevolgd :-)
Lees hier de reportage Familie Bofkont Workshop in Roots magazine.

Familie Bofkont Workshop: op zondag open inschrijvingen,
besloten groepen dinsdag t/m zaterdag.
teambuilding 'Communicatie met Mens & Dier'
beschikbare data op: familiebofkont.nl

programma aanvragen? mail@familiebofkont.nl


FAMILIE BOFKONT CADEAUBONNEN   lees verder...31 januari 2017 - HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (9)

Nieuw Hangbuikenpaleis

...

Een architect, een restaurateur van historische panden, een bekende actrice, een electriën, een boer in ruste, een dierverzorger van een kinderboerderij, hippe meiden, stoere knapen, dames die al wat langer jong zijn (ooit gehoord van een cosmetica-merk :-)), heren op leeftijd.

Van jong tot oud waren ze op komen draven om Familie Bofkont uit de brand te helpen. Om en nabij de 50/60 man.

Noord Holland helpt. En hoe. Resultaat: Moeke & Biggen liggen nu in een stralend wit Hangbuikenpaleis. De muren on-roet, oud stro uitgestoken, raampjes gelapt, de muren rondom gesausd en opnieuw opgestrooid. Voila. Het begin is er.

Plus: iets van tegen de 40 paar nieuwe kaplaarzen, dekens van de Gamma, een toezegging van de Praxis voor gratis bouwmaterialen, een battetij pinakaaspotten en brood van Albert Heijn. Allemaal geregeld door de luisteraars van RTVNH.

Ontvangst met warme chocolademelk & koek in het Oude Mannetjeshuis. Bardame van dienst: Hanny. Samen met haar man Emile, twee kersverse bofkontboeren op Het Beloofde Varkensland. Wat een vuurdoop. Uit de chaos van mensen, spullen en dieren moesten ze chocola zien te maken. Ze kregen het onder de knie. En hoe. Weer twee erbij met wie je de oorlog kunt winnen. Stagiair Jonathan liep ook de benen uit z'n gat om alles op tijd klaar te hebben. Zeker toen bleek dat de hele meute een uur eerder zou komen dan verwacht. Help! De turbo erop en gaan.

De bofkontcrew heeft ook weer ouderwets vlak voor aanvang 'een madonnaatje' gedaan. Handen vast, even samen joelen en dan go-go-go! Op naar de dijk om de helpers op te halen.

Leuk:
Helper uit Heerenveen vertelde op de radio over mijn Friese vader die als kind met de berige zeug naar de berenboer moest. Storytelling in optima forma. De verhalen van Familie Bofkont zijn een eigen leven gaan leiden.
Ook leuk:
De actrice meldde dat ze heeeeel lang geleden samen met mij gespeeld had.
Verbazingwekkend:
De architect bleek een vriend uit een vorig leven, bij wie ik ooit een paar weken in Afrika doorbracht.
Opmerkelijk:
De kinderboerderij-dierverzorger had de uitslaande brand met eigen ogen gezien.
Jammer:
Door een wie-wacht-op-wie-misverstand werd arme Dennis door BabyBig in zijn fikken gebeten bij het uitdelen van de pindakaas-boterhammen.
Lekker:
Afsluiten met hete Bofkontsoep in het Oudemannetjeshuis.
Fijn:
Veel helpers hebben blijvende hulp aangeboden. Ik heb al een heel balboekje vol.
Logisch:
Zeeman werd uitgeroepen tot Held van de Dag.

RTVH, NH Helpt en NH Leeft en last but not least alle ijverige helpers BEDANKT!

WAAR TE HOREN EN TE ZIEN?
NH Helpt https://www.nhnieuws.nl/gemist/radio/491/231226/-
NH Nieuwshttps://www.nhnieuws.nl/nieuws/199529/vrijwilligers-helpen-zorgboerderij-het-beloofde-varkensland-uit-de-brand-.

VANDAAG OP TV
NH leeft om 16.20 uur plus de herhalingen https://www.nhnieuws.nl/gemist/tv/425)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat Ik het nu eindelijk wel eens tijd vind worden om mijn steentje bij te dragen aan jullie goede werk en dierengeluk.'
(Dankje Janny L.!)

Ook een steentje bijdragen aan Varkens- Koeien- en Kippengeluk?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
We hebben een aanvraag ingediend bij Stichting Dierenlot voor nood-onderkomens voor o.a. Stier Herman & Co. Tijdens de vorst lagen ze onder de blote hemel in een droog strobed op harde grond. Nu is het één blubberzooi geworden. Ze kijken zo sneu en snappen er niks van. 'Waarom zijn wij uit het paradijs verdreven?'

Zodra hun nood-huis klaar is, houden we een Koeienhappening. Gaan we Mozzarello, Stier Herman, Zeus, Bulle, Mem, Grietje en Dolle Mina met z'n allen lekker wassen met warm water en geurige zeep. Dat hebben ze wel verdiend. Wie mee wil wassen: mail@familiebofkont.nl o.v.v. STIEREN WASSEN

PPPS
Het organiseren van de actie 'Bofkonttaart voor Brandweer' is in proces. Bakkers van een appeltaart meld je hier aan: mail@familiebofkont.nl o.v.v. APPELTAART Op Valentijnsdag gaan we de appeltaarten rondbrengen in hopelijk de nieuwe Bofkontbus :-) Over het hoe en wat van de logistiek volgt nog nader bericht.HELP FAMILLIE BOFKONT UIT DE BRAND (8)

NH Helpt

...

Noord Holland Helpt. Vandaag live-uitzending van RTVNH op Het Beloofde Varkensland. Van 14.00 - 16.00 uur. Initiatief van June, de presentator van het programma.
http://www.nhnieuws.nl/gemist/radio/491/231125/- (vanaf 13.58)

June nodigde me vorige week woensdag uit in de studio om te vertellen over het godswonder. Hoe Zeeman, Big en Bokita levend uit het brandende pand gekomen zijn. Vervolgens deed ze een oproep voor helpende handen.

Er werd massaal gereageerd. Zoveel respons dat Bouw & Woningtoezicht mij ongerust belde om te vragen wat we van plan waren.

"U gaat toch niet het uitgebrande pand in? Dat is levensgevaarlijk."

"Welnee."

"Wat gaat u dan met al die mensen doen? Er werd toch puinruimen gezegd op de radio?"

"We gaan boterhammen met pindakaas smeren."

"Wát??! Hahahahahahahahahahaha!"

"Nee echt hoor. We gaan 100 boterhammen smeren met pindakaas voor de varkens. De pindakaas wordt gesponsored door Albert Hijn. En verder gaan we een stalletje schilderen, de stieren borstelen en vrijen met varkens."

"O, nou. Kijk eens aan. Dan ga ik u nog een brief sturen ter bevestiging van dit gesprek. Als u daar dan nog even uw handtekening onder zet en buiten de rode afzetlinten blijft, is het goed. Goedemiddag."

"Goedemiddag."

Vanmiddag luisteren dus op RTVNH van 14.00 - 16.00 uur.
http://www.nhnieuws.nl/live/radio
De TV is er ook bij.

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik weet dat alle kleine beetjes helpen en ik het ook al heel lang wil. Maar soms moet er wat gebeuren om het ook echt te doen.'
(Dankje Bianca P. Zonneveld!)

Ook nu echt doen? :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
De overbuurvrouw liet me gisteren deze foto zien. Zij was als een van de eersten op de plek des onheils. Ze vertelde hoe moeilijk de brandweer het had. Alle sloten bevroren. Uiteindelijk lukte het kilometers verderop om wakken te slaan. Vier korpsen opgetrommeld. Wel 50 brandweermannen in de weer om alle slangen over die afstand aan elkaar te knopen.

Hun gezwoeg was niet voor niks. Die foto! Inderdaad een godswonder dat Zeeman en Bokita, de meest kwetsbare varkens van Familie Bofkont, het overleefd hebben. Dat wordt taarten rondbrengen als de storm wat geluwd is :-)HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (7)

Schatje & Co

...

Het telefoontje van de brand lijkt een eeuw geleden. Even alle besef van tijd kwijt. Welke dag is het vandaag? O ja, zondag. Een week geleden dus pas.

Vorige week zondag kondigden Schatje & Co de nieuwe dag nog aan. Hoe konden zij weten wat er boven hun kopjes hing? Toen het ging schemeren zochten ze hun vertrouwde stok weer op. Op het hek, rondom Zeeman en zijn posse. Vaste prik.

Schatje niet. Die stak al maanden zijn snaveltje tussen zijn veren aan de andere kant van de deel. Daar bracht hij de nacht door op een strobaal. Hoger dan dat kunnen komen zat er voor hem niet meer in.

Schatje was al stokoud. Halverwege december werd hij ineens een stuk minder. Af en toe viel hij ook zomaar om. Die heeft het niet lang meer dachten we. Goed in de gaten houden of hij nog kwaliteit van leven genoeg heeft.

Maar op de een of andere manier krabbelde Schatje toch weer wat op. Met veel dutjes tussendoor op zijn strobaal genoot hij nog knikkebollend van zijn oude dag. Vooral als de grote Ot & Sien kachel aanging. Dan lagen de oude haantjes heerlijk op hun zij te zonnen voor het roodgloeiende kachelruitje. Midden in de winter als pensionado's in hun eigen Benidorm. Iedereen die op Het Beloofde Varkensland was, zal zich dat ontroerende tafereeltje herinneren.

In de week voor de brand was stagiair Jonathan jarig. Bofkontboeren David en Dennis waren er ook bij. Ik zette thee, de Ot & Sien kachel ging aan, en er was taart. Schatje scharrelde er alert omheen. Zou er voor hem ook een stukje zijn?

Even later zat zijn snaveltje onder de slagroom.

Ik vertelde aan Jonathan hoe hij er op een dag zomaar was. Bij Familie Bofkont over het hek gegooid. En hoe hij zijn best ook deed, hij kreeg maar geen aansluiting bij de rest van de hanen. Ze joegen hem alle kanten op. Ik zie hem nog wegrennen op zijn veel te korte pootjes.

Eigenlijk had Schatje alleen maar voeten. Sommige fokkers vinden dat mooi. Ze fokken net zolang door tot ze een haan zonder pootjes hebben. Schatje was zo'n buikschuivertje. Een buitenbeentje dat van de andere hanen niet mee mocht doen. Maar hij was slim. Hij schoof de hele dag achter me aan, in de zekerheid dat ik hem verdedigen zou. Hoe aandoenlijk dat was, daar heeft hij zijn naam aan te danken. Schatje.

En zo is het hem toch gelukt. Schatje & Co werden een hecht clubje van vier. De binnenhaantjes noemden we ze. Ze lagen liever bij de kachel te genieten dan dat ze buiten gingen scharrelen. Ook goed. Het mocht allemaal.

Soms maakte Schatje het te bont. Dan nam hij de volledige presentatie van me over tijdens de Familie Bofkont Workshop. Had overal commentaar op en kraaide boven alles en iedereen uit. Zo'n klein opdondertje met zoveel geldingsdrang. Napoleon was ook een goede naam geweest. Dan drukte Dennis op de pauzeknop. En bracht hem met een pas-op-hoor-want-ik-maak-kippensoep-van-je gezicht voorzichtig naar het keukentje. Kon Schatje daar even tot bedaren komen.

Schatje & Co zullen nooit meer een nieuwe dag aankondigen. Opgenomen in het vuur. Voor eeuwig bij hun warme schoolkachel. Maar ze zullen altijd een stem blijven houden in de geschiedenis van Familie Bofkont.
Dank jullie wel lieve Schatje & Co.

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik meeleef met de pech door de brand en omdat ik moet lachen om de verhalen over de dieren.'
(Dankje Marcel V.!)

Ook meehelpen met de wederopbouw van Het Beloofde Varkensland?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
En omdat het steeds mis ging, hier dan eindelijk het uiterlijk van het boek :-)
http://2017.bfknt.nl/familie-bofkont-boek.jpg
Te bestellen via mail@familiebofkont.nl

PPPS
De wasmachine is er. We konden wel kiezen uit 4 exemplaren!HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (6)

De Wereld van Familie Bofkont

...

Vandaag staat de hoogbejaarde Zeeman in het NRC Handelsblad. Vorige week zaterdag was alles nog bij het oude. Nu is Het Beloofde Varkensland één grote barbeque geworden. Hier en daar smeult het nog steeds wat. De brandlucht hangt voor eeuwig in mijn neus. Met een verschil; de dieren zijn blijven leven :-)

Zondag 5 maart gaan we weer van start met de workshops. De 799-ste. Kan iedereen zich weer laten onderdompelen in de wereld van Familie Bofkont.

Hoe die wereld is ontstaan, een paradijs voor een stel ex-consumptiedieren, alles staat opgeschreven in mijn boek. Hoe Zeus mij verleidde op de veemarkt in Purmerend, Gieltje als big het liefst in bed lag, over Zeeman die ik vrijkocht op de stoep van het slachthuis.

Waargebeurde verhalen. Alle bofkonten een eigen verhaal. En hoe Het Beloofde Varkensland uitgroeide tot een community. Al die mensen die hun hart verpand hebben aan de grote roze lummels. Die stapel zijn op Stier Herman & Co. Die verslingerd zijn aan de waterbuffel Mozzarello.

En al die mensen leven mee met wat Familie Bofkont is overkomen. Iedereen zet zich in om de Wereld van Familie Bofkont nieuw leven in te blazen na de brand. De een mest een stalletje uit, de ander schenkt 50.000 euro. En het is allemaal van groot belang. Lees maar in het boek. Dit mag niet verloren gaan. En dat gaat ook niet gebeuren :-)

Fijne zaterdag allemaal!

Reacties op het Familie Bofkont Boek

'Ik heb gesmuld, gegierd van het lachen, gesnikt van ellende en vreselijk in spanning gezeten! Ik wou dat er over ieder dier een apart boek was! Ik verheug me al heel erg op Boek 2!' Maaike

'Oh, Dafne, wat kan jij ontzettend leuk schrijven! Moet bij alle dierenartsen in de wachtkamer liggen. Aan de ketting, want iedereen neemt dat mee...' Edith & Hans

'Ik heb je boek met erg veel plezier gelezen! Je common sense, een soort van nuchterheid en realiteit die je siert. Je bent letterlijk en figuurlijk gek met je beesten, maar weet ondertussen goed te verwoorden hoe mensen zijn. Je verliest je niet in je idealen, maar blijft de realiteit voor ogen zien op een milde manier. Dank voor dit boek, ik kijk uit naar deel 2! ' Bregje

'In een ruk uitgelezen!! Wat een geweldige verhalen! Ik bestel hierbij gelijk boek nr 2!' Erica

'Mijn droom is uitgekomen ;-) Wat een PRACHTIG boek! Voelt fijn dat het allemaal veilig gebundeld is.' Nicole

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat we willen helpen deze plek zo snel mogelijk weer te herbouwen.'
(Dankje Karin S.!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Waar hebben jullie behoefte aan, is de meest gestelde vraag van afgelopen week. Inmiddels zijn er voldoende dekens, dekbedden en handdoeken. Dank, dank, dank!

WASMACHINE
Maar waar we schreeuwend behoefte aan hebben is dit:
Een wasmachine waar we de dekens van de bofkonten in kunnen uitwassen.
Weet iemand wat?

GELD
(Het stinkt naar poep en er kleeft bloed aan van 't geweld, maar geld! uit Neerlands Hoop in Bange Dagen)
En het ingezamelde geld is keihard nodig voor de wederopbouw van Het Beloofde Varkensland:-)HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (5)

Zeus & Co willen weer naar huis

...

Hoe gaat het eigenlijk met Zeus, Mozzarello, Herman, Bulle, Dolle Mina, Mem en Grietje? Toen het vuur wild om zich heen greep zijn de koeien naar achteren gevlucht. Halverwege de varkensmassagesalon hielden ze halt.

Maar even later stonden ze op het land. Achter het hek. Het werk van Dennis met behulp van de brandweermannen. "Wat de fuck!" riep Mozzarello. "Wat gaan we nou krijgen?"

Maar er zat niks anders op.

Zeeman in zijn eentje onder de hooikap. Het territorium van de stieren. Dat is vragen om moeilijkheden. Pestkop Mozzarello zou zijn kans schoon zien. Dat mocht niet gebeuren.

"Zal ik nog even helpen om een strobed voor ze te maken in het land?" bood buurboer aan. Nee hoor lieve buurboer. Ga jij nog maar een uurtje liggen voor je weer moet gaan melken.

Maar het strobed kwam er. En dat wordt nu iedere dag ververst door stageair Jonathan. Daar liggen Zeus & Co nu met z'n allen te mokken. Ze vervelen zich stierlijk.

Maar vandaag is de grote dag.

We krijgen een trekker te leen van de boer van de Grannies. Een kleintje van 1 meter 20 breed. Daar maken we een slee achter, voor het vervoer van de immobiele Zeeman. De kunst is om dat gevaarte door de staldeuropening van 1.meter 23 zien te krijgen.

Dat wordt dus spannend. Maar het móet lukken. Is Zeeeman weer binnen. Kunnen we het lekker warm voor hem maken en krijgt hij de kans om in alle rust te herstellen van zijn hachelijke avontuur.

En... de koeien kunnen ook weer terug. Dansen om de hooiberg. Want reken maar dat ze uitgelaten zullen zijn :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Vandaag gaat de nieuwsbrief BOFKONT BERICHTEN er weer uit. Wil je hem ook ontvangen?
Stuur een mail naar mail@familiebofkont.nl met als subject NIEUWSBRIEF BOFKONT BERICHTEN

PPS
En dan nu nog even de tellerstand.
91.546 euro! Op naar de 100.00!
DANK DANK DANK namens alle bofkonten!!!

PPPS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik van varkens houd en jullie werk fantastisch vind én omdat mijn schoondochter en zoon bij jullie werken.'
(Dankje Annie B.!)

Vriend worden van Familie Bofkont en ook recht krijgen op veel Bofkont-priviléges?
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (4)

Op zoek naar verloren ruimte ( FILMPJE! )

...

Big wil voortdurend z'n oude woning weer in. Dat smoeltje toen hij de ravage zag. Toch blijft hij terugkomen. En iedere keer moet ik hem teleurstellen.

Hetzelfde geldt voor Piet, Sjonnie, Moszkowicz en Sjonnie. Staan ze weer te kijken. Waarom mogen wij er niet meer in?

We hebben zondagnacht na het blussen van de brand nog als de sodemieter houten schotten voor de openingen getimmerd. Anders waren ze door de rokende puinhopen gaan struinen.

Katje Kareltje. Zij sprong altijd door het stalraampje naar binnen. Omdat de zijgevel nog overeind staat, zat ze gisteren luid krijtend op de buiten-vensterbank. Ze wilde, zoals altijd, naar binnen springen. Maar het glas in het raampje is versplinterd en Kareltje zag wel dat ze in het niets zou verdwijnen. Want behalve de muur is er niks meer. Ze bleef maar krijten. Hoe kan dit nou?

Haar broer Siepert. Loopt vertwijfeld door de ashopen te miauwen. Kijkt om zich heen. Waar is die lekker warme Ot & Sien kachel toch gebleven?

FILMPJE -> http://2017.bfknt.nl/20170126-siepert-op-zoek-naar-zijn-oude-plek-720P.mov

Zeeman is ontredderd in zijn noodpaleis. Vannacht besloten dat we alles op alles gaan zetten om hem toch binnen te krijgen. Tom Poes verzin een list. Hoe krijgen we die 350 kilo Zeeman van A naar B?

Ruimte doet zoveel met je. Niet alleen met dieren, wij merken het hier allemaal zelf ook. 'Pak jij dat even Josseline? Het ligt op tafel.' Op tafel? Welke tafel?

Iedereen keert voortdurend op zijn schreden terug. O nee, die ruimte bestaat niet meer.

Er werd een boeket bezorgd van de Zuidassers. Dat heb ik 'op tafel' gezet. Van de prachtige tafel met bolpoten heb ik alleen het metaal van de wieltjes teruggevonden. De felgekleurde bloemen staan op de plek waar eens de koffie & koek op tafel stonden. In het hart van het oorlogsgebied. Het Beloofde Varkensland is veranderd in een slagveld. Mijn handen jeuken om de schoonheid weer binnen te halen.

De buurboeren. Ze staan aan de poort met boterkoek, dozen chocola, pannen vol macaroni. Bieden stalruimte aan. Een weiland. Zit je omhoog? Breng ze maar. We lossen het samen wel op. Geen wonder dat Boer zoekt Vrouw zo goed bekeken is onder boeren. Ze vormen een hechte groep met elkaar. Als er ergens het modieuze woord 'verbinding' van toepassing is, dan hebben boeren dat uitgevonden. Al eeuwen geleden.

Fijne donderdag allemaal!

PS
De teller van Help Familie Bofkont Uit De Brand staat inmiddels op Hoe is het mogelijk. Wat inspirerend dat er zoveel ondersteuning is. En gelukkig niet alleen in geld.

PPS
Omdat ik eerst de bofkonten weer helemaal op orde wil hebben, qua plek en goed in hun vel, hebben we besloten om de WORKSHOPS WEER OP TE STARTEN vanaf zondag 5 maart. Snel inschrijven is geen gek idee, want door al die (social) media-aandacht is er ook een run ontstaan op het varkens masseren & stieren knuffelen.

PPPS
Dat geldt ook voor het boek. Gelukkig heb ik nog enkele ongeschonden boeken op voorraad in Amsterdam, de branddans ontsprongen. De 20-ste druk is onderweg. Dan heb ik het dus over het eerste boek over Familie Bofkont. Kijk hier.

(Niet te verwarren met Familie Bofkont 2.0 - de wederopbouw van Het Beloofde Varkensland. Dat verschijnt op Dierendag 4 oktober aanstaande).HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (3)

Opnieuw brand & vier helden

...

Vuur laat zich niet zomaar de wacht aanzeggen. Gisterochtend stond de voltallige brandweer wéér te blussen. De vlammen zaten nog onder het podium. Daar kwamen we pas achter toen 's middags de hele dijk opnieuw blauw zag van de rook.

Het is nu 4.00 uur in de ochtend en raad eens wat te staan te doen? Spuiten. Eindelijk is de jongensdroom van Dennis en de buurboer in vervulling gegaan. Brandweerman worden! We hebben spullen gehuurd. Grof geschut. Het vuur zal ons voorlopig nog blijven verrassen. Een megapomp, 60 meter slang, een waterreservoir van 400 kuub in de voormalige mestsilo en je bent in business. Blussen maar!

Buurboer trok de strobalen met een lange sloothaak uit elkaar en Dennis nam de brandweerslang ter hand. Helemaal echt. A dream came true :-)

Bij een brand horen helden. Buurboer is er een van.

Maar wat te denken van Bokita? En Big! Allebei op een haar na aan de verbrandingsdood ontsnapt. En daar is weer een held. Dennis. Ondanks streng verboden toegang ongezien door het weiland heengetijgerd. Achterom het erf opgestormd. Breekijzer uit een stal gegrist. Een stel brandweermannen meegetrokken. 'Daar! Daar liggen Big & Bokita!' De brandweer rukte de deur open. "Helaas meneer. Hier kunnen we niks meer doen. Dennis staarde verbijsterd in een vuurzee. En toen. Ineens schoot Big langs hun benen. Uren later vonden we hem terug bij Familie Kraak. Lag hij stijf tegen ze aan. De volgende ochtend ging hij terug naar huis. En oh wat keek dat ventje beteuterd.

...

...

...

En Bokita? Haar verhaal is werkelijk bloedstollend. Wordt Vervolgd.

Voor nu is het belangrijkste dat deze twee helden samen onder een stel dekens in de voortuin liggen. Hun nieuwe huisje is bijna klaar. Vandaag krijgen ze letterlijk een nieuw dak boven hun hoofd. De arme oude blinde Bokita durft geen stap meer te verzetten. Had gisteren al moeten gebeuren, maar de kiss-off-brand gooide roet in het eten. En zo blijft het een voor het ander liggen. We doen wat we kunnen.

NIEUW BOEK
En er is boekennieuws! Ik heb een uitgever voor een nieuw boek. Uitgeverij Beestseller. Titel: FAMILIE BOFKONT 2.0 - de wederopbouw van Het Beloofde Varkensland Verschijningsdatum: Dierendag. De volledige opbrengst gaat naar de wederopbouw van Het Beloofde Varkensland. Wil je op de hoogte blijven? Stuur een mail naar mail@familiebofkont.nl met subject: 'boek FAMILIE BOFKONT 2.0'

EVERGREEN BOEK Het eerste boek over Familie Bofkont nog niet gelezen? De 20 ste druk is in aantocht (dikke evergreen). Maak 19,95 + 5 euro verzendkosten oven naar IBAN NL02 INGB 0000000 469 tnv Familie Bofkont ovv Boek + je huisadres, dan sturen we het op. Vanzelfsprekend gaat de opbrengst voor 100% naar het eten, drinken & gelukkig zijn van Familie Bofkont.
Fijne woensdag allemaal!
PS
DE WORKSHOP VAN AANSTAANDE ZONDAG GAAT GEWOON DOOR! Wel eigen laarzen meenemen want alle bezoekerslaarzen (zeker 60 paar) zijn verbrand.

PPS
Vannacht stond de teller van 'Help Familie Bofkont Uit De Brand' op 80.052 euro. Geweldig! Nu kunnen we straks een generator gaan kopen! Want zonder warmte en licht te moeten leven, langer dan 3 dagen is dat niet echt leuk meer :-) Dan kan het solarium boven Mannetje Bromsnor & Miss Universe in het Oudemannetjeshuis weer aan.

Voor Mozzarello & Co kunnen we nu zeecontainers laten aanrukken. Hebben zij ook een noodwoning.
Ik kan niet genoeg zeggen hoe dankbaar we zijn. Met z'n allen zorgen we dat het weer goed komt voor Familie Bofkont.

PPPS
Vriend van Familie Bofkont worden kan natuurlijk ook nog steeds :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendHELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (2)

Een noodpaleis voor Zeeman

...

De Bofkontboeren en boerinnen overtreffen zichzelf. Familie Bofkont heeft nu ook een eigen Rode Kruis team. Met deze ploeg gaan we de oorlog winnen.

De Bofkonten zelf slepen ons er doorheen. Ik laaf me aan hun veerkracht. Te beginnen met Zeeman. De schat heeft zichzelf overtroffen. Op de een of andere manier heeft hij zich naar buiten weten te slepen. Daar lag ie onder de hooikap. Overeind komen was er niet meer bij. Na het blussen nog met een aantal brandweermannen geprobeerd om hem in het Oude Mannetjeshuis te krijgen. De arme Zeeman brulde het uit.

Dan hem maar lekker ingepakt met stro. Gelukkig hadden de pijnstillers en de ontbijtkoek de brand overleefd. Oh wat was de nacht koud. Had die gemene brand niet op de zomer kunnen wachten?

Gisterochtend ontdekten we de brandwond. Of schaafwond door het zichzelf wegslepen. Hoe dan ook: het effect is hetzelfde. Meteen behandeld met brandwondenzalf. Piijnstillers. Gistermiddag kwam zijn eigen Dokter Peter bij hem kijken. Pijnstillende injectie. Antibiotica is onderweg. Afwachten hoe het zich ontwikkelt.

Het is duidelijk. Zeeman komt (voorlopig) niet meer van zijn plaats af. Dan maar een huis om hem heen bouwen. De muur van strobalen leek een goed idee maar was snel ter ziele. Piet, Moszkowicz en Sjonnie wisten niet hoe snel ze die weer moesten afbreken. Over op plan B.

En nu heeft Zeeman een eigen noodpaleis. Met plaats genoeg voor ontvangst voor zijn eigen posse. De bofkonten schikken zich in hun lot. Daarom hou ik zo van dieren. Ze maken er altijd weer iets van. Hoe ze daar bij elkaar lagen. Ik wist meteen: we gaan dit redden. De phoenix zal weer uit de as herrijzen.
Wordt Vervolgd.

PS
Waar zou Familie Bofkont zijn zonder hun fans en vrienden? Wat een niet te stuiten stroom van meeleven. In woord en daad. De teller van 'Help Familie Bofkont Uit De Brand' stond vannacht op 63.556 euro. Daar zat een megagift bij van 50.000 euro. Maar met één euro zijn we net zo blij. Ieder geeft naar draagkracht. En er blijft niks aan de strijkstok hangen. Niemand ontvangt salaris. De vrijwilligers betalen hun eigen reiskosten en nemen hun eigen brood mee :-)

En Familie Bofkont gaat jullie niet teleurstellen. De nacht van zondag op maandag heb ik staand doorgebracht. Vannacht een paar uurtjes gelegen met een kruik. De bofkontboerinnen hadden flessen heet water in Uithoorn geregeld. Toen ik wakker werd had ik een plan. Ik zie het al helemaal voor me. Het Beloofde Varkensland 2.0 Schouders eronder en door.

De kracht haal ik uit Zeeman & Co. Als zij het kunnen kan ik het ook :-)

PPS
En de workshops gaan gewoon door! Aanstaande zondag ook. Hoe?
Laat dat maar aan Dennis & Co over :-)HELP FAMILIE BOFKONT UIT DE BRAND (1)


...ZONDAGNACHT 1 uur

...

Lieve mensen
Dank voor alle steun. De boerderij is afgebrand. Van de katjes en Schatje & Co (de oude Amstelparkhaantjes) weet ik nog niks maar voor zover we nu weten zijn de meeste dieren gered. En dat is een godswonder.
Morgen meer.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/27480382/__Drama_voor_varkensboederij__.htmlZaterdag 21 januari 2017

De Dag van BOFKONTKONIJNEN

...

Een bofkontfan mailde een foto van haar konijnen. Ze leven samen in een konijn-waardige leefomgeving. Spannende hoekjes om in weg te kruipen. Hooi, een zonneplaatsje. Hartverwarmend. En dat alles bij haar in de woonkamer.

Wat een leuke beessies. Als ze alleen in een hokje zitten kan ik nauwelijks naar ze kijken. Zo treurig. Maar van deze Minnie, Muis en Moppie kun je alleen maar vrolijk worden. Ook over de dingen die ze over ze vertelt. Minnie heeft laatst samen met haar nog een filmpje van Moesje & Co bekeken :-)

Maar Minnie is gaan hemelen. Ze is 9 jaar geworden. Muis en Moppie hebben nu elkaar nog. Hét grote voordeel van 3 dieren van dezelfde soort.

Dat konijnen soortgenoten nodig hebben, wordt gelukkig door steeds meer mensen erkend. Maar er naar handelen, en zeker op kinderboerderijen, die toch een voorbeeldfunctie hebben, dat zie je nog veel te weinig.

Maar er is nieuws.

De Faculteit Diergeneeskunde is een onderzoek begonnen naar konijnengeluk. Het konijn als sociaal groepsdier, als huisdier en ook de fokkers worden doorgelicht. De Dierenbeschermimg sponsort dit onderzoek met een bedrag van 40.000 euro. De Sophia Vereeniging (de aller-allereerste dierenbeschermingsorganisatie, ik meen al uit 1870) deed trouwens jaren geleden ook al een onderzoek naar eenzaamheid onder 'hobbykonijnen'. Blij dat dit nu een vervolg krijgt.

En daarna een onderzoek over minivarkensgeluk? :-) Ik ben voor!

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Steengoede voorlichting over het houden van konijnen?
Kijk hier: http:///www.ikwilkonijnen.nlVrijdag 20 januari 2017

De Dag van OUDE VARKENSLIEFDE ROEST NIET

...

Keiler & Bert zochten elkaar gisteren weer eens op. In hun jeugd onafscheidelijk. Toen hadden ze elkaar ook nog heel hard nodig. Keiler in levensgevaar door ontberingen. Sans famille als gevolg van de jacht.

Bert, afkomstig uit de bio-industrie. We reden meteen door naar een varkensbedrijf nadat we Keiler op smeekbede van de boswachter hadden opgenomen: "Dit zwijntje redt het niet zonder zijn familie".

Dan maar een broertje uit de veehouderij erbij.

Een schot in de roos. Keiler heeft zich daarna nooit meer eenzaam gevoeld. Als opgroeiende beren zijn ze van lieverlee steeds meer hun eigen gang gegaan. Zo hoort het ook. Een gezonde ontwikkeling bij mannetjesvarkens. Keiler heeft momenteel dikke verkering met de Lellebellen. Bert heeft ook zo zijn vertier zonder de voorturende nabijheid meer van zijn grote broer.

Maar oude liefde roest niet. Ook niet bij varkens.

Gisteren was zo'n moment. Even bijpraten. Even horen hoe het gaat. Toen Bertje bij Keiler aanschoof, nu dik 5 jaar geleden, was hij nog een onderdeurtje. Een roze biggetje van amper 2 weken oud. Keiler toch zeker al een maand of 3. En dat verschil was goed te zien.

Nu zijn de rollen omgedraaid.

Afkomst verloochent zich niet. Het wilde zwijn blijft compact door zijn gedrongen lichaamsbouw. Het gefokte vleesvarken groeit de pan uit als ze mogen blijven leven. En dat mag op Het Beloofde Varkensland :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het er nu eindelijk eens van moest komen. Veel te lang gewacht!!!'
(Dankje Margreet de G.!)

Ook niet te lang meer wachten?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 19 januari 2017

De Dag van FAMILIE BOFKONT - STAD & LAND

...

Winter op Het Beloofde Varkensland. Bevroren waterleidingen. Hoop extra werk. Maar alles wit. Een sprookje.

Winter in het Bofkontbos. Helaas, geen wit sprookje. Toch een stuk warmer in de stad. Maar de waterleiding bij Eberhard & Co is evengoed bevroren. Hun automatische drinkbak is buiten werking. Dan maar een losse bak. Ook goed. Als er maar iedere dag vers water voor ze is. En dat krijgen ze. Met dank aan Bofkontboerin Stefanie! (je waterslang kwam als geroepen :-)).

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het een goed initiatief vind om de dieren een bofkontleven te geven!'
(Dankje Francis H.!)

Ook doen wat Francis doet?
http://www.familiebofkont.nl/vriendWoensdag 18 januari 2017

De Dag van ANDER LICHT

...

Langzaam maar zeker komt er meer licht. Hoop en verwachting hangen weer in de lucht. Nu weten Mem en Lellebel zeker dat er weer een nieuw voorjaar komt.
Goed vooruitzicht :-)

Fijne woensdag nog allemaal!Dinsdag 17 januari 2017

De Dag van MIJN VERKERING MET MAX

...

De grote schoonmaak is vroeg begonnen dit jaar. Kasten vol archief aan het uitmesten. Magazines, cd's met radio-uitzendingen, videobanden uit het jaar nul, ik weet niet wat ik zie en hoor.

Twintig jaar media. Al die tijdschriften.Van Yes t/m 50 Plus. Kranten. Van de Echo t/m NRC Handelsblad. Radio. Van Radio Beverwijk t/m het Radio 1 Journaal. Televisie. Van Schooltelevisie t/m Omroep MAX. Familie Bofkont was overal.

Je hebt van die leuke moeders die dan plakboeken bijhouden. Reken maar dat de mijne zich blauw geknipt en geplakt zou hebben. Maar ik moest het doen met de boze stiefmoeder. Die de radio en televisie uit zette als mijn vader klaar voor Familie Bofkont zat. De giftige appel kwam er nog net niet aan te pas :-)

Maar daarom niet getreurd het hemd hoog opgebeurd en vrolijk rondgesprongen.

Ook Maximiliaan ligt op de stapel. Vereeuwigd in een reportage in de Vriendin. 'Mijn verkering met Max is nu even uit', staat er als kop.

Dat weet ik nog goed. Tijdens de shoot vloog ie me ineens aan. Die arme Max was nog niet zo lang op Het Beloofde Varkensland. Zijn gruwelijke avontuur met die studenten stond hem nog vers in het geheugen. Daar kwam bij dat Miss Piggy tegen de deur stond te rammen. Berig. En er was ein-de-lijk een intacte beer in huis.

Maximiliaan werd he-le-maal wild.

De fotograaf wilde dat ik naast Max ging liggen, maar dat vertrouwde ik niet. En terecht, zo bleek. Ineens stoof iedereen een kant uit. De visagist (zo ging dat toen nog, nu is dat allemaal wegbezuinigd), gaf een gil en ik een brul. De fotograaf en zijn assistent stonden buiten.

Ik heb een pauze ingelast. Eerst het interview dan maar.

Het is allemaal goed gekomen met die onvergetelijke Maximiliaan. Vorige week alweer drie jaar geleden dat hij zijn laatse adem uitblies. Maar nog springlevend in de herinnering van zijn vele fans. Er kwam zelfs een in memoriam in de krant. Gelukkig heb ik die ook weer gevonden :-)

Fijne dinsdag allemaal!

PS
hier de reportage van Maximiliaan in Vriendin van december 2004
http://2005.bfknt.nl/20050112-vriendin-varken-maximiliaan.jpg
(even inzoomen)

PPS
Vanavond op http://facebook.com/bofkontverhalen:
Stalker (10)
Gevaarlijke Eddy & Caesar (11)Maandag 16 januari 2017

De Dag van EEN EIGEN KOEIENPARADIJS. IEMAND?

...

Altijd al gedroomd van een eigen koeienparadijs? Dan is de je kans.

Koeiendrama in België. Details geef ik niet. Te gruwelijk. Het gaat om ongeveer 20 koeien en kalfjes die het overleefd hebben. Ze zijn in beslag genomen door de Belgische overheid, afdeling dierenwelzijn.

Of wij plaats hebben? Helaas, nee. Of ik wil onderhandelen met de Belgische overheid om ze vrij te krijgen? Ik zou niet weten waarover want ik heb geen alternatief voor de koeien.

Onderhandelen heeft alleen maar zin als je een plan hebt.

In dit geval een plan voor zo'n 15 tot 20 jaar vooruit, want we hebben het over koeien en die worden oud. Ik zou wel een plan wéten voor deze dieren. Maar uitvoeren kan ik het niet.

Wie altijd al een eigen koeienparadijs heeft willen oprichten moet denken aan het volgende: De aanschaf (of vastgelegde pacht voor minimaal 20 jaar) van een grote schuur en minstens 5 hectare grond. De keiharde garantie dat je de eerstkomende 20 jaar van je leven aan de koeien kunt en wilt wijden. Plus een verdienmodel.

Daarmee kun je dan naar de Belgische overheid stappen.

Hun plan is om de dieren op te lappen en ze dan weer in het 'normale' koeienleven mee te laten draaien. Dan weet je dat ook vast. Of de overheid gevoelig is voor iets anders, is de vraag en daar moet de onderhandeling dus ook over gaan.

Serieuze kandidaten zijn verzekerd van mijn advies & coaching. Met gesloten beurzen uiteraard. Dat is wat ik te bieden heb. Mijn handen jeuken om het zelf op te zetten, maar helaas zit klonen van mijzelve er nog niet in :-( Hopelijk komt de wetenschap ooit zover. Uit een stamcel bijvoorbeeld :-)

Fijne maandag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik het zie als mijn mogelijkheid de wereld een stukje mooier te maken. Als dan jouw favoriete Bofkont, Mozzarello, de tent op stelten zet, kun je alleen maar je hart laten spreken... :-)
(Dankjewel trouwe Evelyne B.!)
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Op http://facebook.com/bofkontverhalen vanavond:
Mannetje Bromsnor (8)
Lady Lolita (9)Zondag 15 januari 2107

De Dag van LEVE DE BOFKONTBOEREN!

...

Het duizelt de webmaster zo langzamerhand. Help! Welk verhaal moet nu ook weer op welke facebook? En de dagelijkse post, hoe zit het daar nu ook weer mee? Moet Aagje daar nu ook op? Of toch niet?

Ik geef toe: het is een beetje veel allemaal :-) Maar dat komt wel goed. Over een paar dagen loopt het gesmeerd. Aagje staat nu nog op 2 plekken. Dat had inderdaad niet gemoeten. Maar een kniesoor die daar op let. Vanmiddag kwamen Harm & Thea erbij. Maar NIET HIER. Gewoon daar waar ze thuishoren: http://facebook.com/bofkontverhalen.

De bofkontboeren hadden er gisteren a hell of a job aan. Een stel plankieren van het Bofkontbos naar het Bofkonteiland brengen.

Het moest als volgt: 1. Plankieren versjouwen door het Bofkontbos naar de Bofkontbus. 2. Inladen. 3.Transport naar het Bofkonteiland. 4. Uitladen. 5. Met de plankiers 500 meter lopen door het drassige weiland. 6. Plankiers plaatsen.

Makkelijk opgeschreven. Maar oh oh oh voor die plankiers op dat Bofkonteiland lagen. Het was gewoonweg niet te doen. 500 honderd meter met-die-niet-te-tillen-krengen door dat kletsnatte land!

Eén plankier bestaat uit 5 steigerplanken van 20 cm breed, 3 centimeter dik, bij een lengte van 4 meter. En dat keer 6 :-( De bofkontboeren hebben diverse varianten moeten uitproberen. Bijvoorbeeld aan een touw om hun middel als een stel trekpaarden :-)

En de Moeder van Sjonnie & Co? Die lagen dat hele gedoe prinsheerlijk vanuit hun droge huisjes aan te kijken. Je zag ze denken: je hebt nu eenmaal luxe paarden en werkpaarden. Pas toen de eerste plankiers er lagen kwamen ze eens op hun dooie gemak naar buiten om het werk te keuren :-)

De drie bofkontboeren lagen op apegapen. Maar wat een voldoening van hun gebeul. Wat een luxe die pigwalks. Van bed naar ontbijt en weer terug houden de varkens nu droge hoeven. Veel meer dan eten en slapen doen ze toch niet in de wintermaanden.

En als er eens een winters zonnetje schijnt, dan kunnen ze buiten wroeten op een droger gedeelte van hun eiland. Ook via een plankier.

Patrick, Dennis en Alex, DANK DANK DANK voor jullie inzet! Welke varkens ter wereld worden er beter op hun wenken bediend dan deze bofkonten? Ik zou het niet weten :-)

Fijne zondag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat het concept mij aanspreekt en wij 2x hebben genoten van de workshop! En wij de familie een heel erg warm hart toedragen!'
(Dankje Vivienne & Klaas!)

Ook genieten van Familie Bofkont?
http://www.familiebofkont.nl/vriendZaterdag 14 januari 2017

De Dag van THE PIGWALK

...

Vandaag klusdag. Klétsnat is het op het Bofkonteiland van de Moeder van Sjonnie. Ze heeft gebeld met haar collega in het Bofkontbos.

"Met Eberhard."

"O ben jij het Eberhard. Leuk je stem weer eens te horen. Met de Moeder van Sjonnie. Hoe gaat het daar?"

"Goed hoor."

"Is Betsy thuis?"

"Ze ligt te snurken."

"Roep haar even."

"Mam. Maaam. Maaaaaaam! De Moeder van Sjonnie voor je."

Even later.

"Met Betsy."

"Hoi. Alles goed? Moet je horen. Het is hier een klerezooi. En het wordt alleen maar erger, nu weer die rotsneeuw."

"Ik dacht dat jullie het daar zo getroffen hadden? Al die wilde planten en zo. En ik kan jullie er hier niet meer bij hebben hoor. Over een paar weken worden er weer bomen gekapt en..."

"Stop. Ho. Dat vraag ik ook helemaal niet. Ik wil alleen maar weten of die planken nog in het bos liggen. Dan kan ik daar een plankier van laten maken. Kunnen wij met droge hoeven bij de trog komen. Dat is alles. Rustig maar hoor."

"Oh. Nou dat weet ik niet. Ik zal Eberhard eens vragen of hij even gaat kijken." "Eberhard! Eberhaaaard! Kijk jij eens of die bos hout nog ergens ligt. Nee dáár! Bij die kar in de buurt!"

Even later.

"Ja, ligt er nog."

"Mag ik dat hebben?"

"Heb je een mannetje dan om het op te halen?"

"Drie mannetjes zelfs. Patrick, Dennis en Alex."

"Toe maar. Drie mannetjes. Nou ik zie ze wel verschijnen. Moeten ze wel een zak appels meenemen."

"Ik zal het zeggen."

"Doeg!"

"Doei!"

Fijne zaterdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Wij worden Vriend omdat we op de workshop bij jullie waren en met eigen ogen hebben gezien hoe goed de dieren het hebben. We hebben zoveel bewondering voor al het werk dat jullie doen!'
(Dankjulliewel familie van der Sanden Beaujean). Zie ook hun verslag van die dag: http://keetjevanlien.blogspot.nl)

Ook Vriend worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Kijk ook op Bofkont Verhalen naar het uitgebreide voorstelrondje van Familie Bofkont. Vandaag zijn Billie Bofkont, Bessie en Vrouw Vos aan de beurt. http://facebook.com/bofkontverhalenVrijdag 13 januari 2017

De Dag van DE WERELD VAN FAMILIE BOFKONT

...

Oei. Vrijdag de dertiende... Geen paniek. Deze vrijdag brengt geluk. Zoveel enthousiaste reacties gisteren dat ik dacht: laten we al onze trouwe bofkontfans maar eens gaan verrassen.

Vandaag trappen we af met de never ending stories op http://facebook.com/bofkontverhalen. Niet met 1, niet met 2, maar met 3 verhalen tegelijk. En daarna als 't kan 2 verhalen per dag. Waarom?

Omdat, nou ja, lees de blog van 12 januari er nog maar eens op na. Het is leuk en het is nodig. Daar komt het op neer. Maar het heeft ook een praktische reden.

Er moet een stevig fundament gelegd worden.

Iedere bofkont introduceren. In volgorde van opkomst. Ondergedompeld worden in de wereld van Familie Bofkont. Van Willempie tot en met hekkensluiter Hammie. Hoe het allemaal zo kwam.

En dan. Hoe ging het verder met Twittertje, Gevaarlijke Eddy, Lady Lolita, Billie Bofkont, maar ook Booswicht, Dappere Dodo, Dolle Mina en Arie Bombarie. Plus de rest. Allemaal.

Genoeg te beleven dus. En dan nu als de donder naar http://facebook.com/bofkontverhalen.
Veel lees- en kijkplezier :-)

Fijne vrijdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik scharrelvarkens liever in de modder zie dan bij de slager'.
(Dankje Marjan K.!)

Hou je ook van varkens in de modder? Doe dan net als Marjan :-)
http://www.familiebofkont.nl/vriendDonderdag 12 januari 2017

De Dag van NIEUW! BOFKONT VERHALEN :-)

...

Oké. Ter zake. Let's talk business.
Jullie teleurstelling over het stopzetten van 'Juffrouw Loes in de hoofdrol' droop gisteren zowat mijn laptop uit.

Ik heb er eens een nachtje over geslapen.

Deze reactie kreeg ik maar niet uit m'n hoofd: 'Doorgaan Dafne, want er staan ook veel goede tips bij, als je zelf een ziek dier thuis hebt, dan lees je vaak bij jou de remedie'.

Die comment heeft me aan het denken gezet. Maar er was meer dat me uit de slaap hield. De actualiteit van gisteren. Nee, niet die goldenshower-gate. Dat soort wereldproblemen is ook Familie Bofkont niet bij machte om op te lossen :-)

Maar die arme plofkippen die gisteren in groepjes verdwaasd op de snelweg zaten. De vrachtwagen waarin ze op weg waren naar de slacht, was in brand gevlogen. Duizend kippen levend verbrand. 'De kippen die het overleefd hebben, worden alsnog afgemaakt', kondigde de NOS nieuwslezer het item af.

Mijn gedachten gingen onmiddellijk naar Harm & Thea, de twee plofkippen die we 17 jaar geleden vrijkochten uit een stal met 80.000 plofkippen. Door Harm & Thea heeft iedere plofkip nu een gezicht gekregen voor de bofkontfans.

Passeer je een vrachtwagen vol varkens, en die gaan heus niet op truffelvakantie, wie denkt er dan niet aan Zeeman of aan Brammetje of aan een andere bofkont van Het Beloofde Varkensland?

Een item over melk op het NOS Journaal en door de zwart/witte dames zie je alleen nog maar Mem & Bulle voor je.

Familie Bofkont dient een hoger doel. En ik ben het doorgeefluik. Ik mag de expertise doorgeven die we opdoen door al zo lang voor zoveel beesten te zorgen. Ik schrijf op hoe hun levens er uit zagen voor ze op Het Beloofde Varkensland kwamen. Neem jullie mee in hun nieuwe bestaan naar hun eigen aard. Dat is mijn taak. Alles blijven delen.

Dus ja, ik ga er mee door.

NIEUW! BOFKONT VERHALEN
Vanaf morgen een nieuw begin. Naast deze FB pagina (opinie, trends, waan van de dag, etc.), een éxtra. Een extra met alleen maar verhalen over Juffrouw Loes, over Zeeman, over Mem, over Mozzarello, Hammie en noem ze allemaal maar op: http://Facebook.com/bofkontverhalen Elke dag opnieuw genieten dus.

Maar... er zit wél een maar aan vast :-)
Uit naam van alle productiedieren vraag ik iedereen, dus JOU, om het volgende:

Help alsjeblieft mee de dieren uit de vee-industrie een gezicht te geven. Hoe je dat doet? Heel simpel. Dat kun je doen door op de shareknop te drukken.

Ieder feelgood bofkontverhaal sharen. Consequent. Iedere dag weer.

Blijven sharen is van levensbelang om de bewustwording op gang te krijgen en te houden. Harm & Thea moeten in nog veel meer hoofden gaan zitten. Zodat iedereen anders naar zo'n bericht op het NOS Journaal gaat kijken. Gaat nadenken. Want daar begint het mee.

Het kost je niks.
Gewoon iedere dag opnieuw genieten van weer een bofkontverhaal.
En dan SHAREN!
Ik doe het werk wel. Nu jij nog. Deal?

Fijne donderdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Wij worden Vriend van Familie Bofkont! Omdat wij de rol die jullie spelen in de bewustwording van mensen over het lot van consumptiedieren uit de bioindustrie van wezenlijk belang vinden. Dieren zijn meer dan alleen consumptiegoederen. En dat je mensen de gelegenheid biedt dit te ervaren, is prachtig!'
(Dankjulliewel Sandra K. & Harry R.!)

Ook samen Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriend

PPS
Welke nieuwe Vriend van Familie Bofkont heeft ons boek nog niet ontvangen?
Dan doe ik dat vandaag nog op de bus :-)NIEUW OP MINIVARKENS.NL - VARKENSHOEDEN NIEUWE STIJL

...

VRAAG AAN DAFNE WESTERHOF
'Beste Dafne,
'Ik kocht twee jaar geleden een big van 3 maanden. Ze heet X. Ze is een göttinger minivarken en leefde tot eind oktober binnen met de optie om buiten te kunnen. Ze is heel aanhankelijk en veel aandacht gewend. Eind oktober ben ik verhuisd en heb ik haar naar buiten verhuisd. Ik heb deze beslissing genomen omdat het de buitenoppervlakte die ze vanuit het huis kan betreden veel kleiner is als de tuin zelf. De tuin en buitenoppervlakte worden gescheiden door een trap waar ze niet op geraakt. Ze was onmiddellijk blij in haar nieuwe woonst.

Maar omdat ik minder aandacht aan haar kon besteden omdat ze niet meer binnen kan heb ik een tweede varken gekocht. Y is ook een vrouwelijk Göttinger minivarken. Ze is ongeveer twee maand bij mij en slaapt ook buiten. Ik las (te laat) dat ik ze in het begin had moeten apart zetten om op deze manier kennis te maken. Ik heb dit niet gedaan.

X vindt het op zich niet erg dat ze de trap niet op geraakt maar als ze ziet dat Y dit wel doet probeert ze het ook. (dit proberen kan zeker een half uur duren). X vindt het niet zo leuk om mijn aandacht te delen en tolereert Y niet in haar hok. (wel voor haar hok). Y heeft een apart hok (momenteel nog groot genoeg) maar had haar op termijn graag samen in één hok gehad. Y blijft wel toenadering zoeken. Indien ze te dichtbij komt jaagt X haar weg door lawaai te maken of haar tesnoods achterna te zitten. (zonder verwondingen) Kan u mij tips geven over hoe ik dit het beste aanpak?

Bedankt voor de tijd die u steekt in het lezen van mijn mail.
In de hoop dat u wat advies kan geven over hoe ik moet handelen (ik heb hiervoor nooit varkens gehad) groet ik u vriendelijk'

ANTWOORD VAN DAFNE WESTERHOF
Beste varkenshoedster,
Jammer dat je niet 2 jaar geleden hebt gemaild vóór de aanschaf van X. Dan had ik er op aan gedrongen meteen 2 varkentjes te nemen uit hetzelfde nest. En dan ook nog bij voorkeur 2 borgjes. Nu zit je met een hoop gedoe en is het maar afwachten of het nog goed komt. Ik vermoed dat dat nog wel kan, maar dat valt en staat met jouw aanpak. Vanaf nu moet je er serieus mee aan de slag. Fijn dat je de foto erbij gedaan hebt, nu heb ik goed zicht op de situatie.

Leuke varkentjes! De kleinste is om op te vreten. Maar de oudste is niet gek en heeft dat als geen ander door. Daar zit dus de sleutel om dit probleem op te kunnen lossen. Vanaf vandaag moet je jezelf gaan leren beheersen :-) Geen privileges meer voor het kleintje. Geen extra aandacht meer. Het kleintje mag niet meer binnen komen. Maak een hekje voor de trap zodat ze er niet meer op kan.

Dat gaat een hoop frustratie en jaloezie schelen voor de oudste. Op termijn zal ze zich niet meer achtergesteld voelen. Ze heeft het moeilijk omdat ze jou nu met een ander varkentje moet delen. En dat reageert ze af op het kleinjte. Geef ze letterlijk en figuurlijk de ruimte om met elkaar een leuk varkensleven op te bouwen. Aanhalen en aandacht geven ga je voortaan gelijk verdelen. Maar áltijd in hun eigen omgeving. Buiten en/of in hun huisje. Jij gaat dus bij de varkentjes op bezoek en nooit meer andersom. Pas daar zo nodig hun behuizing op aan.

Stappenplan:
1. Hekje voor de trap maken
2. Geef het kleintje niet meer aandacht dan de grote
3. Breng over een paar weken wat gebruikt stro van het ene huisje naar het andere. Dus het stro van X bij Y en omgekeerd. Dan kunnen ze aan elkaars geur wennen.

Als je consequent bent en blijft, wedden dat ze dan over een poosje lekker bij elkaar liggen te slapen? Geef het de tijd. Geduld, geduld, geduld. Dan kan het nog goed komen. Veel succes en geniet van het 'varkenshoeden nieuwe stijl'. Je zult zien dat twee tevreden varkentjes je voldoende voldoening gaan geven :-)

PS
En dan nog dit:
Het beste kun je ze allebei laten steriliseren door Peter Klaver.
Dat gaat jou (en de varkentjes) een hoop ellende schelen tijdens hun berigheid.Woensdag 11 januari 2017

De Dag van JUFFROUW LOES IN DE HOOFDROL (Slot)

...

Het werkt niet. Een hele serie op FB. In aflevering 1 schreef ik meteen dat Juffrouw Loes op 6 januari 9 jaar geworden is. Dit vervolgverhaal is een terugblik op haar leven. Hoe Juffrouw Loes via een jager op Het Beloofde Varkensland terecht kwam, etc.

Maar nu blijkt uit de reacties dat veel mensen denken dat Juffrouw Loes nú ernstig ziek is. Nee, dat was TOEN. Juffrouw Loes is springlevend. Haar mankeert niks (meteen afkloppen).

Verwarring alom dus en dan wordt het raar. Ik wil niet bij iedere post zeggen dat het toen was, want dan moet ik uit het verhaal stappen. Maar als ik dat niet doe, dan blijkt dat ik mensen ongewild op het verkeerde been zet. Dat wil ik ook niet.

Er ontstond de laatste dagen een soort meta-communicatie. Een trouwe volger schreef dit commentaar: 'Mensen, dit verhaal speelt x-jaar geleden. Dafne, je weet je lezers met je vertelkunst zo in vervoering te brengen dat ze denken dat dit vandaag speelt. Knap hoor.'

Arnon Grunberg zou smullen van deze 'rumor about the brand', maar ik heb besloten er niet mee verder te gaan.

FB is vluchtig. Van tralala en hopsasa. Een fotootje hier, een paar regeltjes tekst daar, en dat is het dan wel. Wat dat betreft treed ik die wet toch al met voeten. Mijn teksten zijn altijd lang, en daar kom ik mee weg, dus dat is al heel wat. Maar een compleet vervolgverhaal, dat is dus te hoog gegrepen :-)

Maar daarom niet getreurd, het hemd hoog opgebeurd en vrolijk rondgesprongen.

Om 'Juffrouw Loes in de hoofdrol' toch nog even netjes af te hechten: Juffrouw Loes werd weer beter, een poosje later kreeg ze een eigen vriendin, Swientie, samen maakten ze de polder onveilig, en ze leefden nog lang & gelukkig.

En wat de rest betreft: al die avonturen (en dat zijn er nog al wat) van Juffrouw Loes die weer eens de hort op ging, die verhalen vertel ik altijd op de workshops. Met beelden.
Misschien nog wel veel leuker :-)

Fijne woensdag allemaal!Dinsdag 10 januari 2017

De Dag van JUFFROUW LOES IN DE HOOFDROL (5)

...

Er was niet veel over van het anders zo tierige beestje. Arme Juffrouw Loes. Te beroerd om in de benen te komen. Waar is de thermometer? Haar lichaamstemperatuur kwam nauwelijks boven de 36 graden uit.

Ik legde het dekbed voor de kachel en draaide de knop flink omhoog. En daar was Boy George al. De trouwe ziekenbroeder kroop er meteen bij. Die extra kruik kon Juffouw Loes goed gebruiken.

De vaste dierenarts bleek onbereiikbaar. Dan maar de kleine huisdierendokter bellen: 'Daar durf ik niks over te zeggen. Ik weet niks van varkentjes.'

Wat te doen?

Ondertussen liep Juffrouw Loes he-le-maal leeg. Ik haalde de orisel te voorschijn. Binnen een paar uur dronk ze 1,5 liter water, die er met dezelfde vaart aan de andere kant meteen weer uitspoot. Ze werd met de minuut slapper en kon amper meer op haar pootjes staan.

Weer bellen. En weer. En nog eens. Eindelijk kreeg ik dokter P. aan de lijn: 'Haal finidiar bij de poezendokter. Een kuur van 5 dagen. En dan maar afwachten. Ze mag er beslist geen koorts bij krijgen.

Toen ik terug kwam kreeg ik de eerste pil er met een stukje banaan in. Godzijdank.
Maar toen ik haar opnieuw temperatuurde, zat ze op 39,2. Koorts!
Wordt Vervolgd.Zondag 8 januari 2017

De Dag van JUFFROUW LOES IN DE HOOFDROL (4)

...

'Loes! Juffrouw Loes!' En wie stonden daar boven aan de strandafgang? De jager met Kees. 'Kees, ZIT', baste de jager en daar zat Kees.

De jager snelde het zand op, en even later stond die beer van een vent met een gelukzalige grijns het kleinste hondje ter wereld in zijn armen te wiegen. Juffrouw Loes vond alles best.

'Wat had ik de pest in toen ik vanochtend je blog las. Strontjaloers. Ik had haar nooit weg moeten doen. Maar ik kón haar niet houden. Dat ging gewoon niet. Ik ben hartstikke blij dat ze bij jou is, hoor. Maar god wat mis ik dit beestje.'

Hij lachte. Zag ik nou tranen in zijn ogen? Was dit een jager? Ja dit was een jager. Zat verderop zijn hond die Juffrouw Loes te grazen had genomen? Ja daar zat die hond.

De dag ervoor had ik mijn zwijnenbaby even mee genomen naar het Libellebos, op een steenworp afstand van de boerderij. Zou dit oerbeestje behoefte hebben aan bosgrond, had ik gedacht. Ze stak haar neusje in de bladeren en trippelde mee aan de voet alsof we samen nooit iets anders gedaan hadden.

Dat werd de blog. De jager reageerde onmiddellijk. En toen hij wist dat Juffrouw Loes vandaag naar zee zou gaan, had hij onmiddellijk een spijbelmiddag genomen.

De zwijnenbaby werd de lieveling van Het Beloofde Varkensland.

Juffrouw Loes was snoezig en stoer tegelijk. Vrolijk, slim, snel, grappig, ondeugend en tierig. Tijdens de workshops werd erom gevochten wie haar melk mocht geven en ze groeide als kool.

Tot ze op een dag met een flets smoeltje in bed bleef liggen.
Wordt Vervolgd.Zaterdag 7 januari 2017

De Dag van JUFFROUW LOES IN DE HOOFDROL (3)

...

Zwijnenmoeder zijn was hard werken. Gebroken nachten, mijn agenda om de baby heenplooien, menig mensenmoeder zal dit herkennen.

Op een dag in februari was het zomaar ineens prachtig weer.

Zon, 17 graden. Een onverwacht cadeautje. Wat had ik zin om even naar het strand te gaan, maar ja die kleine he. Ik voelde me met handen en voeten gebonden. Maar hoe deden andere moeders dat dan? Nou gewoon. Een tas inpakken met flesjes, hapjes, doekjes en wat je dan zoal allemaal nodig hebt voor een dagje strand.

"Mevrouw, mevrouw! Wat is dat voor hondje? Ik heb nog nooit zo'n klein hondje gezien!"

Juffrouw Loes groef diepe kuilen in het zand rond mijn voeten. Ze was in haar element. Voor de zekerheid had ik haar aan een lang lijntje. Zodra ik een hond haar kant uit zag komen, nam ik haar op de arm. Zo wist ze dat ze veilig was, wat er ook gebeurde.

"Ja, dat kan wel kloppen. Dit is het kleinste hondenras ter wereld."

"Maar wat is dat dan voor ras?"

"Dit is een Amerikaanse Grondhond. Die staan er om bekend dat ze waanzinnig goed kunnen wroeten."

Tot Juffrouw Loes haar kopje optilde en knorde.

"O nou ik zie ik het! U bent van die varkens!" Van Het Beloofde Varkensland!!"

En toen vertelde ik het hele verhaal. Er sloten steeds meer mensen aan. Met open mond stonden ze te luisteren, te huiveren, Juffrouw Loes te aaien en werden steeds bozer op de jager.

Maar dat lag wel even anders. Haar moeder doodgeschoten? Inclusief de rest van de zwijnengezinnetje? Geen sprake van. De waarheid was dat deze jager en zijn kornuiten alleen op oude keilers jagen. Met gevaar voor eigen leven. Dat weten ze en dat risico nemen ze.

Maar wat ze niet wisten is dat de baggen (zwijnenmoeders) al jongen hadden. Zo vroeg in het jaar, begin januari, daar denkt toch geen mens aan. Dus toen er plotseling een bagge het struweel uit kwam scheuren met zo'n hele sliert gestreepte pyamaatjes achter zich aan, schrokken de jagers zich wild, pakten hun jachthoorn en bliezen de jacht af. Maar hun honden niet. Die vlogen als gekken achter de zwijntjes aan.

"Hier! Hierrrr! APPORT!" En zo werd het zwijnenbiggetje aan de voeten van de jager gelegd.

En toen ik dat allemaal in geuren en kleuren stond te vertellen, hoorde ik ineens een fluitje. Ik keek achterom.
Wordt Vervolgd.Vrijdag 6 januari 2017

De Dag van ZWIJNENBABY NAAR HET BELOOFDE VARKENSLAND (2)

...

En zo zat ik een week later op bank bij de jager thuis met een zwijnenbaby op schoot. Donkerbruin met oranje streepjes. Zo'n mooitje had ik nog nooit gezien.

Ze had de hondenbek overleefd. De jager had de jacht afgeblazen, haar verzorgd, melk gegeven, mee naar huis genomen en hij was stapelverliefd geworden.

"Mag ze bij jou? Over een jaar staat hier een gigazwijn op mijn parketvloer. En wat moet ik dan? Ik heb haar Loes genoemd. Zo heet de mevrouw die onze jachthutten altijd regelt."

We spraken af dat hij het zwijntje in het weekend zou komen brengen. Maar twee dagen later belde hij op: "Ik doe geen oog meer dicht. Het vreet aan me. Ik wil haar helemaal niet kwijt. Kun je haar al wat eerder hebben? Dan heb ik het maar gehad. Ik moet er toch doorheen."

Alles aan haar was om op te vreten. Wat een beessie. Iedere centimeter die ik me verplaatste volgde ze me op de voet, alsof ze met tape aan mijn hielen vastgeplakt zat. Ze sliep tegen me aan onder het dekbed. Sjeesde als een dolle heen en weer als ik rustig zat te schrijven en kreeg met de dag meer zelfvertrouwen.

Ik was de melkleverancier en dus ook haar zwijnenmoeder.

In het begin iedere 15 minuten een flesje. Ook 's nachts. Ze stompte en beet als ik niet snel genoeg naar haar zin was. Wat was ze dan streng. Een strenge juffrouw. Juffrouw Loes. Vandaag is ze jarig.
Wordt Vervolgd.Donderdag 5 januari 2017

De Dag van JUFFROUW LOES IN DE HOOFDROL

...

Ik ben er al door verschillende mensen op gewezen: Juffrouw Loes is morgen jarig! I know :-)

Toen Juffrouw Loes meerderjarig werd - 5 jaar - hebben we het groot gevierd. Er kwamen meer dan 60 fans op haar feestje. De rest mocht er niet meer in van de brandweer :-)

Juffrouw Loes!

Prominente aanwezigheid op Het Beloofde Varkensland. Zeer geliefd. Morgen wordt ze 9 jaar. Waar zal ik beginnen? Over Juffrouw Loes ben je niet zomaar uitverteld.

Laten we doen zoals op de tv.

Juffrouw Loes als hoofdgast. De hele uitzending draait om haar. Tussen het interviewen door wordt ze verrast met filmpjes van fans die haar toespreken. 'Lieve Juffrouw Loes, weet je nog'... Of: 'Juffrouw Loes, wat ruik je toch altijd heerlijk naar maggi'... of nou ja, aan liefdesverklaringen en complimenten geen gebrek natuurlijk.

Ik geef vast een opzetje om de hoofdgast van vandaag te introduceren. Dan doen jullie 'de filmpes', oftewel losgaan over Juffrouw Loes via de comments.

'Er was eens een babyzwijntje in een groot donker bos, hier heel ver vandaan. Het was winter en moeder had een veilig nest gemaakt van takjes, bladeren en zachte mos. Het zwijntje lag lekker warm tegen haar aan, tussen haar broertjes en zusjes. De kleintjes deden niks anders dan moeder's melk drinken en slapen. Het leven was goed.

Toen het zwijntje een paar dagen oud was, schrok ze ineens heel vroeg in de ochtend wakker. Wat was dat? Moeder schoot overeind. Ze gaf een brul. Toen wist het zwijntje wat ze doen moest. Achter moeder aan. Het hele zwijnengezinnetje stormde het enge bos in.

Wat er toen gebeurde weet het zwijntje niet meer.

Geblaf, gehijg, een vlammende pijn, bloed.

Help! Waar ben ik? MOEDER!!!
Maar moeder was weg.

Het volgende moment lag het trillende zwijntje in de koude handen van de jager.
Wordt Vervolgd.

En nu jullie :-)Woensdag 4 januari 2017

De Dag van DOE HET DAN VOOR DE VARKENS

...

Oh nee he. Moet ik mijn stokpaardje weer van stal halen. Geen zin in maar het moet. Gisteren, bij sommige kweekvlees-comments op de blog, wist ik die neiging nog te onderdrukken (Zeeman's-vega-rookworst-actie).

Maar 's avonds las ik op foodlog dat Rusland hun productie van varkensvlees gaat verdubbelen. Ze willen daar naar 2,3 miljoen ton varkensvlees per jaar.

Eens even rekenen om hoeveel várkens dat gaat: 2.300.000.000 kilo varkensvlees. Dat zijn dus 23 miljoen paar lieve oogjes en 23 miljoen paar aandoenlijke oren. Te abstract om je daar een voorstelling van te maken. Ik duik even het archief in op zoek naar een bofkont van rond de 100 kilo. Ben zo terug.

Hier. Deze. Gieltje is op deze foto zo'n 100 kilo. Voor een ander vleesvarken het moment om aan de haak te gaan.

23 miljoen van die Gieltjes dus. Dan kun je zeggen, ja dat is in Rusland. Laten wij ons druk maken over de varkens in Nederland. De moedervarkens hebben in ons land nu verplichte groepshuisvesting, steeds meer mensen protesteren tegen het afbranden van biggenstaartjes, de Dierenbescherming deelt sterren uit. Het gaat hier toch de goede kant op?

Zeker. Toch moeten we verder blijven kijken dan onze eigen neus lang is.

Leuk om even voor de film bij Gieltje in bed te kruipen, maar de grens houdt niet op bij Het Beloofde Varkensland. Die houdt ook niet op bij je eigen bord vol veganistische heerlijkheden.

Elders in de wereld gaat het er anders aan toe. Nog niet eens zo ver van huis. Neem het Bofkontbos op de Zuidas. Langs het varkensparadijs van Eberhard & Co is een bouwweg aangelegd. Kraanmachinisten en ander bouwvolk rijden daar af en aan.

Laatst stapte een bouwvakker even uit om naar de varkens te kijken. Geamuseerd sloeg hij hun gewroet gade. "Zijn deze ook te koop?" vroeg hij. "Ik zou er graag eentje kopen. Goed vlees. Dat zie je zo. Dat heb ik liever dan uit de supermarkt."

Leuke man. Hij had oprecht interesse in die roze lummels. Maar het gros van de vleeseters kan het geen moer schelen. De mannen (en vrouwen) voor wie de BBQ hun lust en hun leven is. Vlees is hun cultuur.

Die groep vleeseters gaat in geen 100 jaar nadenken over het leven van varkens. Of minder vlees eten. En in geen 1000 jaar veganist worden. Maar misschien, héél misschien op termijn, zijn zij wel te verleiden om over te stappen op kweekvlees. Als de aardkloot het niet meer aan kan. Dan zal er wat moeten gebeuren. Kweekvlees is ook vlees, alleen op een andere manier tot stand gekomen.

Volgens de Keuringsdienst van Waarde komen er wereldwijd nog 3 miljard vleeseters bij. Nog meer van die leuke varkens de klos. Een ellendig leven in landen waar het er anders aan toegaat dan hier. Tel daar die verdubbeling in Rusland nog eens bij op.

Kom, laten we dit nieuwe jaar eens over onze eigen schaduw heenspringen. Wat is er op tegen om voorstander te worden van kweekvlees? Happy Meat. Daar is ie dan, mijn stokpaardje :-)

Ook al gruw je er van en wil je er zelf nooit een snipper van eten. Dat dondert niet. Doe het voor de varkens. En de kippen. En de koeien. Zie het als een tussenstap. Stap voor stap op weg naar een wereld met ook bestaansrecht voor productiedieren. Een lange weg te gaan. Maar het moet mogelijk zijn. Denk er eens over na. Het liefst met een helicopterview :-)

Fijne woensdag allemaal!

PS
Quote van de dag:
'Ik word Vriend van Familie Bofkont omdat ik dat al veel langer wil maar het er steeds niet van kwam. Vandaag een mooie dag om de knoop door te hakken.'
(Dankjewel Karin J.!)

Ook Vriend van Familie Bofkont worden?
http://www.familiebofkont.nl/vriendDinsdag 3 januari 2017

De Dag van ZEEMAN BLIJFT OPKOMEN VOOR ZIJN COLLEGA'S

...

'Gewoon zuurkool met worst', hoorde ik vanochtend de ene radioman tegen de andere radiovrouw zeggen. 'Heerlijk.'

Het ging over de eet-trends voor het nieuwe jaar.

Geen superfoods meer, maar gewoon weer brood met kaas of een ei. En zuinig koken met kliekjes. Prompt staat er een kliekjesrecept in de Volkskrant. De nieuwe nuchterheid dus. Terug bij af :-)

Hopelijk niet voor alles.

Een eitje van eigen kipjes: natuurlijk doen. Kippies een moordleven, jij een lekker eitje. Niks mis mee. Er zijn ook al meer dan genoeg kuikentjes op de wereld.

Maar dan. Die worst bij de zuurkool. Daar moeten we het wel even over hebben. Mag dat ook een vegetarische rookworst zijn? Best ook wel lekker. In ieder geval erg gezond voor je geweten en met wat vegaspekkies en stukjes appel erbij kun je er toch een feestmaal van maken.

Heeft Zeeman daar niet voor niks actie voor gevoerd :-).

Erwtensoep met vegetarische rookworst. In Scheveningen. Tijdens de Nieuwsjaarsduik. Stond die lummel daar een beetje leuk omheen te scharrelen toen Jort en ik die soep uitdeelden aan wie het ook maar proeven wilde.

Mooie herinnering. En ieder jaar opnieuw weer actueel. Nog steeds. Goed zo Zeeman! Zolang het nodig blijft, halen we je ieder nieuw jaar weer van stal :-).

Fijne dinsdag allemaal!

PS
De Pipowagen op de Zuidas fungeert ook als expositieruimte. Daar hangt nu aan de straatkant (Parnassusweg) de fotoreportage van Zeeman's spectaculaire nieuwjaarsduik. (In plaats van de koek & zopie die vandaag niet doorgaat :-).

Zeeman blijft het opnemen voor zijn collega's in de productie. Zuurkool met worst? Ja graag. Maar dan wel een vegetarische :-)Zondag 1 januari 2017

De Dag van HET JAAR VAN DE KEIZER

...

Wat zeggen de kaarten in het jaar 2017? Mijn nieuwe jaar staat in het teken van de Keizer. Mannelijke kracht, autoriteit, verantwoordelijkheid, structuur, standvastigheid, vaderschap, orde, bescherming, zekerheid en pragmatisch handelen.

De Keizer ruimt allerlei zaken die afleiden op, of doet ze helemaal de deur uit. Kortom, mijn jaar staat in het teken van spijkers met koppen slaan.

Just what I needed.

De eerstkomende workshop is weer op zondag 29 januari. 'Ga je op vakantie?' vroegen de Vrienden van Familie Bofkont op het eindejaarsfeestje. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahaha.
Nee dus.

De komende weken zijn broodnodig om hier orde op zaken te stellen. Mozzarello is zijn naam. Die gedraagt zich alsof híj de keizer van Het Beloofde Varkensland is. Hij heeft het voorzien op Piet. Die mag niet meer onder de hooikap komen. Geen enkel varken trouwens.

Mozzarello is nu 6 jaar. Zijn karakter is nog in ontwikkeling en het wordt steeds duidelijker welke kant dat op gaat. De blik in zijn ogen zegt genoeg. Geen oude varkens meer in zijn buurt.

En laat het hier nou toevallig ritselen van de oude varkens. Ze komen niet snel genoeg meer weg als meneer Mozza het weer op zijn heupen krijgt. Daar moet dus wat aan gaan gebeuren.

Tot nu toe was de 8 jarige Herman de baas van de koeienclub. Gelukkig maar, zeiden we steeds tegen elkaar. Je moet er toch niet aan denken dat Mozzarello het voor het zeggen gaat krijgen. Maar sinds kort zien we tot onze schrik dat Bulle een coup aan het voorbereiden is. Oei. Dat betekent dat alle pionnen gaan verschuiven...

Zoals de kaarten zeggen: de keizer doet zaken die afleiden de deur uit. Alle stieren de deur dan maar uit? Geen sprake van. Alleen Mozzarello dan? Ondenkbaar. Eens een bofkont, altijd een bofkont. En er staat toch ook pragmatisch handelen in de sterren geschreven? Hoort allemaal bij de competenties van de Keizer. Nou dan.

Zie het dus maar op te lossen.

Een snoezig biggetje uit de bio-industrie vrijkopen. Een leuk kalfje van de veemarkt erbij. En ze leefden nog lang & gelukkig. Tuurlijk. Kijk ze eens lekker tegen elkaar aan liggen. Is het geen plaatje? Tot ze opgroeien en hun eigen aard en karakter gaan uit-ontwikkelen. Dan gaan die koppige koeien op hun strepen staan. Opzouten met die stomme varkens!

Zorgen dat de varkens hun oude dag veilig door kunnen blijven komen. Zorgen dat die klieren van stieren ook recht op hun eigen leven blijven houden. Dat wordt hier DE klus van de komende jaren.

De plannen zijn gemaakt. De bokken van de schapen scheiden. Nieuwe huisvesting maken. Een ander voermanagement invoeren. Verregaande maatregelen treffen. Opdat de bofkonten bofkonten kunnen blijven en ze ons straks weer tijdens de Familie Bofkont Workshop kunnen betoveren.

Want daar is het hier allemaal om begonnen. Met de schoonheid van langlevende boerderijdieren mensen verleiden tot bewustwording. Knopen doorhakken en spijkers met koppen slaan om dat allemaal in goede banen te blijven leiden, dat is mijn taak. Ben ik even blij dat ik de kaart van de Keizer getrokken heb? En ben ik even blij dat Dennis Duizendpoot weer een jaartje bijgetekend heeft?

Familie Bofkont wenst jullie allemaal Geluk & Voorspoed in 2017!


naar december ← BOFKONT BLOG JANUARI 2017 → naar februari
| mail@familiebofkont.nl | www.familiebofkont.nl |

GIRO 469 (IBAN NL02INGB0000000469) t.n.v. FAMILIE BOFKONT (ANBI, dus giften zijn aftrekbaar)