Dafne's Kippen ABC

Kippen zijn ontzettend leuke beesten

Gemoedelijk, gezellig, met hun enorme arsenaal aan getok en geluidjes. Je komt helemaal tot rust als je naar een koppeltje kippen kijkt dat een zandbad neemt in de zon.

Dat doen ze om met zand en stof hun veren te reinigen. Ze schudden met hun vleugels zodat ze in alle hoeken en gaten zand en stoffige, droge aarde kunnen opschudden. Dit voorkomt luis. Bovendien is het één van de uitingen van het sociale gedrag van kippen en hanen. Vaak zie je ook dat ze dan hun veertjes in orde brengen met hun snavel. Dit heet poetsen. Ook dit doen ze bij voorkeur in groepsverband.

Ze genieten er zichtbaar van. Hiermee is gezegd, dat kippen 't liefst buiten zijn. In ieder geval in een ruime buitenren op (gras)grond. Een hoopje zand maakt ze gelukkig.

Maar het allermooiste is de dieren vrij rond te laten lopen

Hou ze een paar dagen in het hok, voor je ze vrij laat lopen. Laat ze dan de eerste keer in de namiddag naar buiten gaan. Ze zullen dan meteen weer in het hok terugkomen als het schemerig wordt om op stok te gaan. Zorg voor goede zitstokken in het nachthok. Het kippenhok of schuurtje moet absoluut droog en tochtvrij zijn.

Kippen zijn erg makkelijk wat betreft eten

Loslopende kippen vinden overal wat van hun gading. Gras, blaadjes, wormen, overal is wel wat te vinden. Voer ze bij met gemengd kippengraan. Kippen die in een hok leven ook graan geven. Iedere ochtend en avond. Vooral 's avonds is belangrijk. Een kip moet gaan slapen met een volle krop.

Ze zijn gek op keukenrestjes. Pas op met zout en gekruid voedsel. Een opgehangen krop andijvie houdt ze urenlang zoet. Ook een flinke pol gras met kluit en al (wormpjes) doet ze uit hun dak gaan. Mijn kippen zijn gek op zachte poezenbrokjes en brintapap.

Voor alle kippen geldt: nooit vers brood, dat verteert niet in de krop en dan krijgen ze de kropziekte. Dus altijd oud brood. Dagelijks schoon, vers water en vers stro. Mest verwijderen. Nooit achter je kippen aanjagen. Ze laten zich toch niet vangen. Als ze op stok zitten in het donker daarentegen zijn ze makkelijk te pakken.

Er zijn veel kippenboeken. Lees wat over je nieuwe huisdieren!

Ik zelf zweer bij het kippenhandboek van Ruud Haak, dan (voor zover ik weet) helaas helemaal uitverkocht is. De echte liefhebben mag het bij mij komen lenen op afspraak.

Veel plezier met de nieuwe huisdieren. Zorg goed voor ze, ze verdienen het.

Dafne Westerhof
'Beschermvrouwe Boerderijdieren'
Website: www.dafnewesterhof.nl
E-mail: mail@dafnewesterhof.nl

terug naar Kippenactie